subdomeinSubdomein - Wat is dat?

Een domeinnaam bestaat uit een aantal delen. Één deel is meestal: www. Dit deel is het subdomein. Als je een domeinnaam en een webhosting pakket hebt, kan je extra subdomeinen maken. Jouw website is bijvoorbeeld: www.jouwwebsite.nl Je wilt daar een webshop bij gaan maken. Je kan er dan voor kiezen om een subdomein te maken dat er zo uitziet: shop.jouwwebsite.nl Het voordeel is dat iedereen direct ziet dat dit het winkel gedeelte is van je site. Dit subdomein is gescheiden van je domein, je ka daar dus iets heel anders installeren. Als je domein een WordPress website is kan je in je subdomein nog een keer WordPress installeren met bijvoorbeeld de WooCommerce plug-in om er een webshop van te maken. Maar je kan ook voor iets andes kiezen.

Wel van belang is de beveiliging met een SSL certificaat. Een "standaard" certificaat beschermd wel www.jouwwebsite.nl maar niet shop.jouwwebsite.nl. Daarvoor moet je een uitgebreider certificaat aanschaffen.  Deze zijn aanmerkelijk duurder dan de "standaard"certificaten. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je plan voor een website maakt.

Een andere mogelijkheid is een subdirectory te maken, soms wordt dat ook een subdomein genoemd. Je hebt dan niet het probleem met het SSL certificaat. Al met al is het goed om van te voren de afweging te maken wat je wilt. Alles kan achteraf gewijzigd worden, maar dat kost of tijd, of geld, of beide.