CMSCMS - Content Management Systeem

Een CMS is een webapplicatie die het mogelijk maakt om zonder veel kennis documenten, foto's, video's en tekst op internet te plaatsen. Bekende voorbeelden zijn: Drupal, Joomla en WordPress. Het werd voornamelijk gebruikt om een blog op te zetten, maar tegenwoordig worden ze steeds vaker gebruik om er een complete website mee te maken eventueel met een webshop en een blog.

Ben je een beginner, dan is WordPress een logische keuze omdat dit veruit het meest gebruiksvriendelijke CMS is. Je kunt bij wijze van spreken met een paar muisklikken een website maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is een ruime keuze in thema's, zodat het uiterlijk van je website helemaal aan te passen is. En met de grote hoeveelheid plug-ins kan je zowat elke functionaliteit toevoegen die je maar kan bedenken. Een complete webshop of een leeromgeving bijvoorbeeld.

Bedenk wel dat er een verschil is tussen een website maken en een succesvolle website maken. Voor een "hobby project" zoals bijvoorbeeld voor je vereniging of de plaatselijke voetbalclub is het al snel een mooie website. Maar wil je er professioneel mee aan de slag dan moet de site aan heel andere voorwaarden voldoen. Wil je bij de zoekmachines zoals Google hoog scoren, dan zal je al bij het begin je website daarvoor moeten inrichten.